Online gitaarles op maat!

Gratis proefles!

Home

Aanmelden

Hoe werkt het?

Waarom?

Gratis e-book

Artikelen

Beginners Gids - Je eerste gitaar kiezen

Beginners Gids - Je gitaar stemmen

Beginners Gids - Je snaren vervangen

Spelen vs. Oefenen - Uren besparen!

Voorkom frustratie, creeer motivatie

Vier Oefeningen voor Chronisch tijdgebrek

De gevaren en gebruiken van muziektheorie

Help! Mijn gitaar rammelt!

Video's

Klik hier voor alle Video's

De gevaren en gebruiken van muziektheorie

Onder moderne muzikanten en met name gitaristen, bestaat er al tenminste zolang als dat ik muziek maak een verdeling. Leer ik wel of geen muziektheorie? In dit artikel zal ik proberen duidelijk te maken wat volgens mij het nut en het gevaar is van muziektheorie en hoe je ervoor zorgt dat je niet in de valkuilen beland.

Wat houd muziektheorie precies in?
Veel gitaristen denken bij deze term vaak aan het eindeloos oefenen van toonladdertjes die je dwingen in blokjes te denken en alle creativiteit uit de muziek slurpen. Sommigen zien het als het kunnen lezen van bladmuziek.

In realiteit is muziektheorie vele malen meer dan alleen maar een paar toonladdertjes of nootjes op papier. Het is de meest uitgebreide beschrijving van muziek. Van de absolute basis tot het kleinste detail. Waarom klinkt muziek zoals het klinkt? Waarom wekt het een emotie op en hoe? Dit zijn vragen die de muziektheorie probeert te beantwoorden.

Als gitaar leraar heb ik lang nagedacht over het overbrengen van muziektheorie op mijn leerlingen. De beheersing hiervan is namelijk voor iedere muzikant van grote waarde, ongeacht je muzikale doelen. Zelfs als je alleen maar top 40 muziek wilt leren naspelen. Natuurlijk zijn er verschillende gradaties van beheersing die je voor ieder doel nodig hebt. Voor de meeste radio liedjes is het zinloos om diep de jazz in te duiken.

Maar meeste muziek leerlingen zijn vaak een beetje huiverig voor het leren van theorie. Vaak omdat ze er niet direct het nut van inzien. Het is immers moeilijk om de geleerde theorie meteen op een leuke manier in praktijk toe te passen. Dit is ook de reden dat ik in mijn eigen lessen een methode heb ontworpen om dit meteen te doen. Begin je namelijk nooit aan theorie, dan zal je nooit alles uit je muzikale zelf halen wat erin zit. Weet hoe de muziek die je wilt spelen in elkaar zit, en je kan met veel meer gemak nummers die je hoort naspelen of je eigen werk schrijven.

Het klinkt zo als een te gekke uitvinding, en dat is het ook! Maar er zijn een aantal valkuilen waarvoor je moet oppassen als je echt in de muziektheorie verzijlt raakt. Zelf ben ik eens in zo'n valkuil gestapt. Ik begon de muziektheorie te zien als een set regeltjes die je vertellen hoe een stuk muziek in elkaar hoort te zitten. Met als gevolg dat ik beperkt raakte in de keuzes die ik op muzikaal vlak kon maken en bepaalde gevorderde stukken theorie niet begreep, omdat ze in conflict leken met wat ik al wist.

Dit heeft mij een hele tijd gefrustreerd en ervoor gezorgd dat ik ontevreden was met het werk wat ik op dat moment schreef. Gelukkig kan je dit voorkomen als je maar beseft dat muziek theorie geen set met regels is, maar een handboek. In dit handboek kan je precies vinden wat je kan doen om elke emotie bij de luisteraar los te maken die je maar wilt.

Als je alles zou vergeten wat je net hebt gelezen, zorg er dan in ieder geval voor dat je deze zin onthoud: "Alle muziektheorie in de wereld komt neer op één simpele regel: Als het goed klinkt, dan is het goed!"

Home - Aanmelden - Waarom - Hoe werkt het? - Gratis e-book - Contact - Gratis Proefles

Copyright 2012 - Roy Prins - Design by D. Prins